Sonntag, 27. März 2016

Zastita na internetu

Verovatno je većina od nas čim je pročitala naslov pomislila na zaštitu dece na internetu ili nešto slično tome. Medjutim u ovom radu bavili smo se sigurnim poslovanjem na internetu, organizacijma ENIS i CERT.SI kao i praktičnim primerima koji prate navedenu temu.Interent kao mreža u sebi sadrži niz opasnosti koje ostavljaju korisnika dostupnog za napade od strane hakera, virusa kao i sličnih oblika napada na preduzeća.
Sa razvojem IKT i internet poslovanja moramo sve više pažnje da obraćamo na zaštitu od strane lica koje su spremne da izvrše ne zakonske radnje tako što bi preuzele podatke kompanije ili korisnika kopanije, sajta odnosno svega što možemo da imamo na računaru. To se događa preko softvera koji se naziva – Malware, preko koga treće lice preuzima kontrolu na vašem računaru koji postaje bot ili zombi računar koji kasnije uklapa u hierarhiju takvih računara koja se naziva i botnet. Napadi mogu biti u obliku zagušenja internet konekcija tako da ne možemo da koristimo željnu aplikaciju ili sajt (DDOS napad), primanje velikog broja poruka koje su reklamnog karaktera ili imaju mogućnost da sadrže malware softver, a stižu na vašu adresu i ako to ne želite (SPAM), dolazi do traženja vaših ličnih podataka za pristup ne proverenom sajtu (Phising), Korisnikov računar biva uvršćenj u botnet mrež i ima ulogu širenja drugog malwer a, direktna krađa ličnih podataka i razni oblici kraša i prevara. Način zaštite predstavlja postovanje ISO/IEC 27000 standarda, postavljanje zaposlenog za monitoring mreže kompanije i sigurnosti od malware napada ili unajmljivanje kompanije provajdera kao što je CISCO, postavljanje pravila za korišćenje interneta na poslovnom mestu i uvođenje SSL protokola.
Iz godina u godinu veliki broj organizacija bivaju oštećene sa različitih virusi i druge vrste malvarea koji se ukopavaju duboko u sam operativni sistem tako da ih je vrlo teško očistiti.
Organizacije koje pružaju zaštitu i prevenziju preduzećima je organizacija CERT (Computer Emergency Response Team)koja nudi podršku kod ozbiljnih problema tj.napada na preduzeće čime koordiniraju i ogovaraju na napad u cilju zaštite materjalnih dobara.
Takodje organizacija ENISA (Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost) koncentrisana na sigurnost pripremu ,sprečavanje i otkrivanje problema informacijskih sigurnosti.

Takodje smo naveli mogućnosti zaštite računara koje nude razni programi.

Lep pozdrav 
Tim 1

6 Kommentare:

  1. Poštovane kolege,
    Izuzetan rad. Lično, jako malo znam o vrstama napada i zaštite na internetu, osim onih osnovnih podataka.
    Vaš rad poslužio mi je kao vodič iz oblasti napada i načina na koji individua i preduzeće može da se zaštiti na internetu.
    Veoma ste postupno objasnili sam pojam i vrste opasnosti na internetu i način na koji se možemo zaštititi svojim sopstvenim ponašanjem ili angažovanjem organizacija i preduzeća koja se time bave.
    Tokom celog rada davali ste pojašnjenje pojma kroz primer, a posebno dobar deo rada je onaj gde su izdvojeni praktični primeri iz prakse.
    Ono što bih navela kao loš deo ili bolje rečeno, ono što bi trebalo poboljšati, jeste zaključak, koji po mom mišljenu bi trebalo biti opširniji i konkretniji u smislu saveta na koji način se zaštititi od napada.
    Inače, Vaš rad je izuzetan.

    Srdačan pozdrav,
    Ana Živković

    AntwortenLöschen
  2. Poštovane kolege,

    Prvo bih želela da pohvalim Vaš rad, bilo je izuzetno zaimljivo čitati ga i vrlo informativno. Dopada mi se što se veoma lepo ispratili formu seminarskog rada i prvo ste objasnili sve o mogućim pretnjama da biste kasnije ponudili primere i rešenja.
    Jedino što ja vidim kao nedostatak su tipografske greške na koje treba obratiti pažnju.
    Predlog za poboljšanje je isti koji sam i ja dobila od našeg mentora Nedeljka, ukoliko koristite Office 365 koji je dostupan preko BB-a i izaberete željeni jezik, možete izbeći sve ove sitne greške.
    Sveu svemu, odličan rad!
    Pozdrav,
    Zlata Todorović

    AntwortenLöschen
  3. Poštovane kolege,
    pre svega bih želela da pohvalim koncepciju i strukturu vašeg seminarskog rada. Posebno mi se svidelo što ste kroz primere naveli probleme, a potom dali rešenja istih. Međutim, očekivala sam više praktičnih saveta što se tiče zaštite računara za one koji računar koriste za pretragu kao što ste to uradili za zaštitu preduzeća. U savetima za zaštitu računara koji se koriste za ličnu upotrebu ograničili ste se na protiv-virusne programe i naveli da treba biti pažljiv u odabiru veb strana. Smatram da je tu trebalo navesti nekoliko praktičnih saveta kao što se mogu naći na Google-u.
    Pozdrav,
    Anja Kapetanović

    AntwortenLöschen
  4. Poštovane kolege,
    Generalno vaš rad mi se svideo, sadrži dosta elemenata zaštite na internetu. Imam samo par zamerki, u vašem radu ste se usresredili na zaštitu preduzeća a veoma malo na zaštitu fizičkih lica, pored toga previše upotrebljenih stručnih reči koje meni nisu najjasnije i imao sam malo poteškoća da razumem vaš rad. Najveća zamerka je korišćenje par inostranih reči kao na primer jednoj gore rečenici ste napisali "monitoring mreže", mislim da ste mogli da napišete "nadgledanje mreže" jer monitoring nije Srpska reč.

    Hvala i prijatno

    AntwortenLöschen
  5. Poštovane kolege,
    Imali ste veoma zanimljivu i aktuelnu temu za obradu. Odgovorili ste zadatom prema formi i sadržaju. Iz rada je jasno da je fokus ovog posta na Vašem blogu
    bio zaštita aktera e-poslovanja na internetu, naveli ste najčešće vrste napada u informativnom obimu. Stekla sam utisak, kao da će se rad nastaviti, kao da nije dovoljno snažan zaključak. Primeri tipa kako prepoznati razliku npr. između malware i trojanca bi svakako izazvali pažnju čitalaca.
    Svakako je zadovoljstvo bilo čitati Vaš post, i razmišljati u pravcu koliko smo "zaštićeni" na internetu. Ako nastavite da pišete na ovu temu, rado ću pratiti nastavke. :)
    Srdačan pozdrav,
    Kristina, Tim 6

    AntwortenLöschen
  6. Postovane kolege,

    Čitajući vaš rad imao sam priliku da naučim dosta stvari o zloupotrebama i opasnostima koje su vezane za rad i korišćenje računara i interneta, zahvaljujući prvenstveno dobrim i slikovitim primerima za svaki vid opasnosti.Treba naglasiti da ste pored ovoga dali veliki broj objašnjenja za najrazličitije vrste prevara i da za neke o njih nisam imao prilike ni da čujem do sada.Oduševio me je broj različitih izvora koje ste koristili ali i grafički delovi rada koji su slikom upopunili celokupnu željenu sliku.Na kraju mislim da ste rad uradili veoma savesno i odgovorno a što se sugestija tiče mislim da ste možda mogli dati malo više prmera i načina zaštite od pojedinih opasnosti na internetu.

    Veliki pozdrav

    Miloš Vasilić

    AntwortenLöschen